Serigrafi Baskı çok uzun yıllardır kullanılan bir baskı tekniğidir. Bu baskı tekniği uygun maliyetli olduğu için sıklıkla tercih edilir. Baskı öncesinde uygulanmak istenilen baskı desenleri, bir tür çerçeveye işlenir. Ardından baskı yapılacak alan açık bırakılır ve diğer yerler kapatılır. Çerçeveye istenilen renkten bir boya konur ve rakle (bir çeşit sıyırıcı) yardımıyla boya sıyrılır. Kısacası, boya bir tür elekten geçirilmiş ve baskı tamamlanmış olur. Serigrafi Baskı oldukça kolay bir yöntemdir.
Bu sebeple tarihi çok eski yıllara dayanır. İlk olarak Asya’da ipekten üretilen çerçeveler kullanılarak baskılar yapılmıştır, daha sonra Asya’da kullanımı gittikçe yaygınlaşmıştır. İpeğin Avrupa’da da kullanımının artması üzerine bu teknik tüm dünyada kullanılmaya başlandı, ardından makineleşme sayesinde seri üretime geçildi. Makinelerin üretim sürecine dâhil olması ile birlikte Metal Serigrafi Baskı da yapılmaya başlandı. Günümüzde hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli üretimler yapılmaktadır.
Serigrafi Baskı Özellikleri
Serigrafi Baskı Özellikleri sayesinde kumaşa, cama, kâğıda ve ahşaba uygulanabilir. Bu özelliği sayesinde birçok farklı sanayi alanında kullanılır. Örneğin; grafik sanatlarında, tekstil sanayisinde ve reklamcılıkta bu baskı türünden faydalanılır. Baskı sırasında ahşap ya da metal zemin üzerinde elek özelliğine sahip ipek kumaş kullanılır. İpek kumaş üzerine işlenen baskı desenleri haricindeki bölgeler kapatılır ve daha sonra boya ipek kumaş üzerinde rakle denilen bir alet yardımıyla hareket ettirilir. Bu sayede boya istenilen zemine geçmiş olur ve baskı tamamlanır. Kullanılan bu teknik sayesinde küçük detaylar da ortaya çıkar. Bu sebeple Serigrafi Baskı ince işçilik gerektiren tasarımlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Geniş ölçekte ürünler üretmek için ise yarı ve tam otomatik makineler kullanılır ve atölyelerde üretim yapılır. Serigrafi Baskı makinesi çeşitleri baskı kalitesine göre değişir. Baskı makinesi kullanıldığında polyester, deri, cam, metal ve kumaş gibi çeşitli zeminler üzerine baskı yapılabilir. Baskı makinesi içerisinde de rakle kullanılır. Baskı makinesi için kullanılacak rakle çeşidi ise baskı yapılacak yüzeyin özelliklerine göre seçilmektedir.
Serigrafi Baskı Avantajları
Baskı sektöründe ve ürün üretiminde Serigrafi Baskının Avantajları epey çoktur. Zaten bu avantajları sebebiyle de sektörde çokça tercih edilir.
Serigrafi Baskının Avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Baskı kalitesi oldukça iyidir,
- Malzemeleri ucuza mal olur,
- Birçok farklı yüzeye uygulanabilir,
- Baskı sürecinde fazla sorun oluşmaz,
- Doğaya zararlı maddeler içermez,
- Çok daha detaylı baskılar yapılır,
- Kişiye özel tasarımlar kolayca yapılır.
Tüm bu avantajlara ek olarak, serigrafi baskı oldukça kolaydır. Bu yüzden kendi tasarımlarını kullanmak, hediye etmek ve bu baskılarla evlerini dekore etmek isteyen kişiler kendi baskılarını ürettirebilirler.
Serigrafi Baskı Kullanım Alanları
Serigrafi Baskı Kullanım Alanları içinde birçok farklı sektör ve ürün bulunur. Tekstilden grafik tasarımına, reklamcılıktan züccaciyeye birçok farklı alanda kullanılır. Örneğin; bez çantalara, tişörtlere, kıyafet etiketlerine kolayca baskı yapılır. Baskı sürecinin zahmetli olmayışı ve istenilen tasarımın uygulanabilmesi sebebiyle kişiye özel ürünler üretilebilir. İstenilen yazı veya fotoğrafın kolayca baskısı yapılabilir.
Reklam şirketleri veya reklam amaçlı promosyon ürünler dağıtan şirketler bu baskıyı kullanarak ürünler üretirler. Serigrafi Baskı Etiket, ısıya dayanıklı olduğu için mutfak aletlerinde de sıklıkla tercih edilir. Cam ürünler üzerindeki baskılar bu baskı yöntemiyle oluşturulur. Ayrıca plastiklere, seramiğe, alüminyum ve metale de baskı yapılabilir. Ürün çeşitliliği fazla olduğu gibi boya çeşitliliği de fazladır. Bir çeşit baskı yapılırken bile çeşitli renklerden boyalar kullanılabilir.
Serigrafi Baskı Üretim
Bu baskı tekniğinde kullanılan birkaç ana malzeme vardır. Bu malzemelerden belki de en önemlisi eleklerdir. Elekler ipek, sentetik ve metal olmak üzere üç grupta incelenebilir. Hangi ürünün kullanılacağı nasıl bir yüzeye baskı yapılacağına bağlıdır. İkinci en önemli malzeme ise çerçevelerdir. Çerçeveler iki farklı materyalden oluşur. Ahşap çerçeveleri üretmek kolaydır ve ekonomiktir. Ancak belirli hava koşullarında deforme olurlar, bu tarz durumlarda metal çerçeveler tercih edilir. Metal çerçevenin ise paslanma ihtimali vardır.
Serigrafi Baskı Üretim sırasında boyayı sıyırmak için sıyırıcılar (rakle) kullanılır. Rakle, boyanın istenilen desenleri üzerinden baskı yapılacak yüzeye geçmesini sağlar. Kullanılacak rakle çeşidi baskı yapılacak malzemenin özelliklerine göre seçilir, baskı için kullanılacak boya her çeşit boyadan olabilir. Burada önemli olan nokta baskı yapılacak yüzeyin özelliklerine uygun bir boya seçmektir. Ayrıca bu baskı türünde istenilen renkten boya ve bunların kombinasyonları kullanılabilir. Tüm bunlara ek olarak kullanılan zeminin türüne göre boya inceltici, geciktirici ve hızlandırıcı da kullanılması gerekebilir. Ayrıca baskının düzgün olabilmesi için ışıklı ve düz bir masa, kurutma masası, su, peçete ve kâğıt gibi ekstra malzemeleri bulmak da işinizi kolaylaştırır. Bu malzemeleri Serigrafi Baskı sürecinde kullanım sırası ise aşağıdaki gibidir;
- İpek, plastik veya metal dokuma, ahşap veya metal çerçeveye gerilir.
- Baskı desenleri hariç diğer yerler farklı yöntemlerle kapatılır.
- Eleğin içerisine istenilen boya konur.
- Rakle yardımıyla bu boya sıyrılır.
Böylece baskı desenleri, istenilen zemine işlenmiş olur. Yukarıdaki adımları izleyerek kolayca s Serigrafi Baskısı yapılabilir. İstenilen baskı desenleri bu teknikler aracılığıyla kolayca baskılatılabilmektedir.
TMK Reklam Serigrafi Baskı
TMK Reklam olarak Serigrafi Baskı özelinde yüksek kalite bir üretim anlayışı güdüyoruz. Serigrafi Baskı alanındaki tüm istekleriniz için bizimle iletişim kurabilirsiniz.