Günlük hayatın her bir alanında yer alan barkod sistemi, ürünlerin fiyatlarını belirli bir sistem üzerinde gösterir. Barkod Etiket olarak adlandırılan bu sistem sayesinde ürünlerin fiyatlarına ve özelliklerine kolay bir şekilde ulaşım sağlanır. Mağazalar ve marketlerde yer alan özel barkod okuyucu sistemi sayesinde her ürün için özel hazırlanmış barkod etiketleri dijital sistem üzerinde okuma gerçekleştirir. Herhangi bir ürünün barkodu okutulduğunda şu bilgilere ulaşılır;
- Ürünün özellikleri,
- Üretim yeri,
- Ürün fiyatı,
- İndirim bilgileri.
Barkod Etiketler, üzerine yapıştırılacak ürünün boyutu ve hacmine göre özel bir şekilde üretilir. Etiket üzerinde ürün ismi ve özellikleri gibi bilgiler bulunmaz. Ürün üzerinde bulunan ve referans numarasıyla birlikte sunulan etiketler, gerekli bilgileri dijital sistem üzerinden ulaştırır. Barkodlar, etiket yapıştırılmayacak kadar küçük boyutlardaki ürünlerde raflara veya kutuların üzerine yapıştırılır. Üretilecek olan etiketlerde de, bu duruma özel şekilde hazırlanır.
Barkod Etiket Özellikleri
Barkod Etiketlerin, basım özelliklerine göre belirli çeşitleri bulunmaktadır. Barkod yazıcıların basım şekline göre ikiye ayrılır. Bu etiketlerin özellikleri ise şu şekildedir:
- Termal barkodlar: Isıya dayanıklı kağıtların üzerine baskı işlemi gerçekleştirilir. Yapılan baskı işlemiyle birlikte etiket elde edilmiş olur fakat bu yöntem uzun kullanımlar için uygun değildir. Bu ürünlerin; güneş, ışık ve ısı gibi koşullardan etkilenip, bozulma ihtimalleri yüksektir.
- Termal transfer barkodlar: Kağıt yerine ribon maddesi kullanılır ve bu yüzden masrafı daha fazladır. Baskı sürecinde ribon ısıtılarak, kağıt üzerine yapıştırılır. Termal barkodlara göre daha uzun ömürlüdür çünkü çevresel koşullardan etkilenmez.
Barkod Etiket Avantajları
Barkod Etiketler kullanım açısından sağladığı avantajlar ile kolaylık sunmaktadır. Ürünlerin belli bir referans numarası ile sıralanması, olası karışıklıkların önüne geçerek ürünleri belli sıraya koymaya yardımcı olur. Fiyat ve ürün özelliklerinin barkod sistemi üzerinden kaydedilmesiyle birlikte, bilgilerin kaybolmaması ve her zaman doğru ürün bilgisine ulaşılması sağlanmaktadır.
Barkod Etiketleri, boyutlarının çok büyük olmaması nedeni ile ürüne zarar vermez ve ürünün görünürlüğünü etkilemez. Bu tarz etiketler sayesinde yapılacak olan satışın ve ürün stoklarının takibi en doğru şekilde yapılır. Barkodlar sayesinde istenilen ürün grupları sınıflandırabilir ve belirli bir sistem yaratılabilir. Ayrıca olası hırsızlık durumlarının da önüne geçen barkod sistemi, ürün kayıplarını da engellemektedir.
Barkod Etiket Kullanım Alanları
Mağazalar ve marketler başta olmak üzere, Barkod kullanımı sağladığı düzen sayesinde her geçen gün artmaktadır. Bu tip etiketler aşağıdaki sektörlerde daha çok kullanılır:
- Elektronik,
- Tekstil,
- Tıp & ilaç,
- Gıda,
- Kimya,
- Otomotiv
Ürün üzerinde yer alan etiketleri çeşitlerine göre de sınıflandırabiliriz. Bu sınıflandırma etiketlerin kullanım alanlarını da belirler. Örneğin; tekstil ürünlerine basılan etiketler yıkamalara karşı daha korunaklı olmaktadır. Etiket kalıcılığının daha az önemi olan bir üründe ise farklı çeşitte basım yapılabilir.
Barkod Etiket Üretim Şekli
Barkod Etiketlerini sınıflandırırken üretim şekli oldukça önem arz etmektedir. Genel olarak etiketler; üretildikleri maddelere, basımın gerçekleştiği barkod yazıcılara ve kullanım alanlarına göre sınıflara ayrılır. Bu tip etiketleri baskılı ve baskısız olarak iki sınıfta ele alabiliriz. Bu iki ana ayrımın dışında ise kâğıt bazlı, plastik bazlı ve kumaş bazlı olarak üç grupta görülebilir.
Baskılı ve baskısız etiketlerin, kullanım alanlarına göre tercih edilme oranları farklılık gösterir. Boş etiket adıyla da bilinen baskısız etiketler istenilen boyutlarda tasarlanabilir. Kâğıt ve plastik etiket şeklinde üretilen baskısız etiketler markalara göre özelleştirilebilir.
Üretildiği maddeye göre de sınıflandırılan etiketler, kâğıt, plastik ve kumaş şeklinde ayrılır. Kâğıt bazlı etiketler hammaddesi dolayısı ile daha hassastırlar ve yırtılma olasılıkları daha fazladır. Lamina termal etiket, kuşe etiket, floresan etiket ve termal karton etiketler; kâğıt bazlı etiketler arasında yer alır.
Plastik bazlı etiketler ise kâğıt bazlı etiketlere göre daha dayanıklıdır ve çevresel koşullardan daha az etkilenir. Esneyebilir olan bu etiketler daha çok sanayi, kozmetik ve kimya sektörlerinde kullanılmaktadır. Kırılgan etiket, opak etiket, silvermat etiket, şeffaf etiket ve lazer yazıcı etiketler plastik bazlı etiketler arasında gösterilebilir.
Kumaş Bazlı Etiketler ise tekstil sektöründe tercih edilen bir etiket türüdür. Özellikle yıkama talimatı etiketi gibi örnekler en çok tercih edilen Kumaş Bazlı Etiket tipleri arasında yer alır.
Barkod Etiket üzerine yazılımda kullanılan baskı makineleri de oldukça önem taşımaktadır. Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli, toner kullanılan ve yakarak yazdırılan barkod yazıcı türleri 4 farklı barkod yazıcı türü arasında yer alır. Nokta vuruşlu yazıcılar; üretilen etiketin üzerinde nokta şeklinde yaptığı vuruşlarla birlikte üretimi gerçekleştirir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, var olan mürekkebi etiket üzerine püskürterek üretimi tamamlar. Toner kullanılan yazıcılar ise etiket üzerine yapılan baskıyı, toner püskürterek tamamlar. Yakarak yazdırma ise kağıt yakılarak üretilen etiket çeşitleri arasında yerini alır.
Etiket İhtiyaçlarınıza Çözüm: TMK Reklam
Ürünlerinizi sınıflandırmak, bilgilerini güncel tutmak, stok takibi yapmak veya çeşitli nedenlerle Barkod Etiket ihtiyaçlarınız için TMK Reklam ile iletişime geçebilirsiniz. Son teknoloji baskı makineleri ile üretim gerçekleştiren TMK Reklam, istediğiniz özelliklerdeki etiket ihtiyaçlarınızı karşılar.